Ngjarje

Vizitë e ambasadorit të SHBA, z. Donal Lu dhe bashkëshortes së tij në Bibliotekën Kombëtare

Më 17 mars Ambasadori Donald Lu dhe bashkëshortja e tij Dr. Ariel Ahart vizituan Këndin Amerikan në Tiranë. Ambasadori, Dr. Ahart dhe Shefja e Zyrës së Marrëdhënieve me Publikun Znj. Valerie O'Brien u takuan me Drejtoreshën e Bibliotekës Kombëtare Znj. Persida Asllani.

Lexo më shumë »

Prezantim dhe ekspozitë në kuadër të librit “Historia e Austrisë”

Biblioteka kombëtare në bashkëpunim me Shtëpinë botuese “Dituria” dhe Ambasadën e Austrisë në Tiranë zhvilloi më 16 mars një takim kushtuar botimit në shqip të “Historisë së Austrisë”, me autor historianin e mirënjohur Prof. Alois Niederstätter.

Lexo më shumë »

Homazh për balkanologun Gustav Weigand

Biblioteka Kombëtare i kushtoi ditën e premte, më 27 shkurt, një vëmendje të veçantë kontributit dhe personalitetit shkencor të balkanologut gjerman Gustav Weigand, me rastin e 155-vjetorit të lindjes.

Lexo më shumë »

Një mbrëmje për Ismail Kadarenë

Biblioteka kombëtare, në bashkëpunim me Shtëpinë botuese Pegi, kremtoi në mënyrë simbolike më 28 janar ditëlindjen e shkrimtarit Ismail Kadare përmes një mbrëmjeje të veçantë në praninë e studiuesve dhe lexuesve të tij. Përvojat personale dhe profesionale të studiuesve të afirmuar të shkrimtarit por edhe të studiuesve të rinj u sollën për publikun përmes një bashkëbisedimi të hapur ku ligjërimi letrar dhe ai për letërsinë u shkrinë në një homazh dhe urim për ditëlindjen e shkrimtarit.

Lexo më shumë »

Java e bibliotekës fëminore në Bibliotekën Kombëtare

Më datë 23 dhjetor, për herë të parë në Shqipëri, në mjediset e Bibliotekës Kombëtare u çel “Java e bibliotekës fëminore”. Kjo javë promovuese synon nxitjen dhe edukimin e procesit të leximit te fëmijët.

Lexo më shumë »

Aktivitete në BKSH në kuadër të 200-vjetorit të De Radës

Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë, në bashkëpunim me Departamentin e Letërsisë së Fakultetit të Histori-Filologjisë (UT) dhe Bibliotekën Kombëtare të Kosovës ndërmorën me sukses aktivitetet përmbyllëse të kremtimeve të 200-vjetorit të De Radës më datë 16 dhjetor në mjediset e BKSH.

Lexo më shumë »

Kremtimet e 100-vjetorit të Marguerite Duras në BKSH

Mbasditen e 9 dhjetorit në Biblioteken Kombëtare, u zhvillua një takim i veçantë i të pasionuarve të letërsisë frënge, nën titullin simbolik Mbrëmje me Marguerite Duras, kushtuar 100- vjetorit të saj të lindjes.

Lexo më shumë »

Bashkëbisedim me Prof. Andrew Wachtel

Mbasditen e 5 dhjetorit, në auditoriumin e Bibliotekës Kombëtare u zhvillua një bashkëbisedim me autorin Andrew Wachtel rreth librit të tij, përkthyer tashmë edhe në shqip, "Ballkani në historinë botërore".

Lexo më shumë »

Edicioni IX-të i Konferencës Kombëtare të Bibliotekonomisë

Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë (BKSH) dhe Biblioteka Kombëtare e Kosovës “Pjetër Bogdani” (BKK), më datat 4-5 dhjetor organizuan dhe morën pjesë në “Konferencën Kombëtare të Bibliotekonomisë”, edicionin e nëntë, me temë Aftësimi në informacion përmes teknologjive të reja dhe komunikimit.

Lexo më shumë »

Ekspozita "Shqipëria në luftë 1939-1944"
27 nëntor, ora 18:00

Ekspozita e hapur më datë 27 nëntor në mjediset e BKSH-së i kushtohet teatrit kompleks të luftës në territorin e shtetit shqiptar gjatë Luftës së dytë botërore.

Lexo më shumë »

Konferencë nga Luçia Nadin kushtuar botimeve veneciane

Studiuesja e mirënjohur Luçia Nadin mbajti ditën e premte, më 24 tetor, në mjediset e Bibliotekës kombëtare konferencën me temë “Botimet veneciane në kohën e Aldo Manuzio-s dhe veprimtaria e Benardino Vitali-t, botues i Marin Barletit”.

Lexo më shumë »

“NJË MBROJTËS PËR SHQIPËRINË”-100 VJET PAS LUFTËS SË MADHE

dokumentar nga GENTA POPA PRODANI

“ LUFTA E MADHE DHE SHQIPËRIA”

ekspozitë nga koleksionet e Bibliotekës Kombëtare

Lexo më shumë »

Hapja e ekspozitës “Katolicizëm dhe kulturë”

Më datë 16 shtator, në Bibliotekën Kombëtare, në prani të Kryeministrit z. Edi Rama, të Ministres së Kulturës znj. Mirela Kumbaro dhe shumë të ftuarve të tjerë, u përurua ekspozita “Katolicizëm dhe kulturë”, e organizuar me rastin e vizitës së Papa Françeskut në Shqipëri.

Lexo më shumë »

Persida Asllani, drejtore e Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë, bashkë me Etleva Domin, nëndrejtore, priti sot në një takim të veçantë një delegacion të Bibliotekës Kombëtare të Kosovës "Pjetër Bogdani" i përbërë nga Bedri Zyberaj, u.d. i drejtorit, Sali Bashota, kryetar i Këshillit Drejtues, dhe Dashamir Bërxulli, anëtar i Këshillit Drejtues.

Lexo më shumë »

Më datë 1 shtator, në mjediset e Bibliotekës Kombëtare, Prof. Dr. Persida Asllani u prezantua me personelin e kësaj biblioteke në postin e drejtueses së institucionit. Prezantimi u bë nga Ministrja e Kulturës znj. Mirela Kumbaro.

Lexo më shumë »

MESAZH NDARJEJE DHE FALENDERIMI

Të nderuar kolegë dhe bashkëpunëtorë të mi të Bibliotekës Kombëtare, anëtarë të Këshillit të saj Administrativ dhe të Këshillit të saj Shkencor, Në zbatim të një politike tjetër kulturore, nga autoritetet nën të cilat Biblioteka Kombëtare zhvillon veprimtarinë më është njoftuar vendimi administrativ për përfundimin e detyrës sime si drejtues i Institucionit dhe për një drejtim të ri të tij.

Lexo më shumë »

Memorandum dhe Marrëveshje për hapjen e Sallës Franceze të Leximit

Më 29 korrik 2014 Biblioteka Kombëtare nënshkroi me Aleancën Franceze në Tiranë Memorandumin e mirëkuptimit për çeljen e Sallës Franceze të Leximit dhe, në plotësim të saj, me Ambasadën e Francës në Tiranë Marrëveshjen mbi hapjen e Sallës Franceze të Leximit.

Lexo më shumë »

Marrëveshje bashkëpunimi midis Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë dhe Institutit Albanologjik të Prishtinës

Një marrëveshje bashkëpunimi midis Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë (BKSh) dhe Institutit Albanologjik të Prishtinës (IAP) u nënshkrua në Tiranë më 4 qershor të vitit në vijim.

Lexo më shumë »

Wilhelm 1
Princ i Shqipërisë

Lexo më shumë »

Vëllezërit Frashëri në Koleksionet e Rralla të Bibliotekës Kombëtare 1875-1912

Lexo më shumë »

100-vjetori i përkthyesit Misto Treska në Ditën Botërore të Librit

23 Prillin, Ditën Botërore të Librit, Biblioteka Kombëtare e shënoi me festimin e 100-vjetorit të lindjes së përkthyesit të shquar Misto Treska.

Lexo më shumë »

Java e bibliotekës në Kosovë

Drejtues dhe specialistë të Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë (BKSh) morën pjesë në veprimtaritë e organizuara nga Biblioteka Kombëtare e Kosovës “Pjetër Bogdani” (BKK) në kuadër të Javës së bibliotekës (edicioni i 12-të).
Hapja solemne e veprimtarive u shënua më 14 prill 2014 në Amfiteatrin e Madh të kësaj Biblioteke. Ushtruesja e detyrës së drejtorit të BKK, znj. Ramize Bajraktari, pasi përshëndeti të pranishmit në këtë ceremoni, tha se Java e Bibiotekës në Kosovë është shndërruar tashmë në një manifestim tradicional shumë të rëndësishme për jetën kulturore dhe zhvillimin e bibliotekave në vend.

Lexo më shumë »

Shtypi shqiptar në Mal të Zi

Më 8 prill 2014 Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë dhe Akademia Shqiptare e Arteve dhe e Shkencave, në bashkëpunim me Bashkimin e Krijuesve Shqiptarë në Malin e Zi, organizuan një veprimtari kushtuar revistave dhe botimeve kulturore-shkencore të shqiptarëve Republikën e Malit të Zi.

Lexo më shumë »

80-vjetori i Prof. as. dr. Shefqet Hoxha, “Mësues i Popullit”

Biblioteka Kombëtare dhe shoqata “Luma” organizuan më 4 prill të këtij viti një tubim në nder të 80-vjetorit të Prof. as. dr. Shefqet Hoxha, “Mësues i Popullit”, në të cilën morën pjesë akademikë, studiues, publicistë etj.

Lexo më shumë »

VIZITË LAMTUMIRE E AMBASADORIT ARVIZU NË BIBLIOTEKËN KOMBËTARE

Para largimit nga Shqipëria z. Alexander Arvizu, ambasador i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Tiranë, bëri një vizitë lamtumire në Bibliotekën Kombëtare. Drejtori i Bibliotekës Kombëtare z. Aurel Plasari mirëpriti në zyrën e tij Ambasadorin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Tiranë z. Arvizu.

Lexo më shumë »

Analiza vjetore e veprimtarisë së Bibliotekës Kombëtare për vitin 2013

Më 22 janar 2014 u mblodh Këshilli Administrativ i Bibliotekës Kombëtare për të analizuar veprimtarinë e institucionit gjatë vitit të kaluar. Analiza u orientua në vlerësimin e performancës së treguesve të punës së institucionit dhe të çdo sektori të veçantë, si dhe në evidentimin e problemeve që kërkojnë zgjidhje.

Lexo më shumë »

Veprimtari për 150-vjetorin e lindjes së zonjës Edith Durham

Në 150-vjetorin e lindjes së zonjës Edith Durham Biblioteka Kombëtare dhe Instituti i Dialogut dhe Komunikimit organizuan më 16 dhjetor një konferencë shkencore të shoqëruar me ekspozitën e veprës së znj. Durham mbledhur dhe ruajtur në koleksionet e BKSh. Morën pjesë Ambasadori i Mbretërisë së Bashkuar në Shqipëri z. Nicholas Cannon, personalitete nga fusha e shkencës dhe kulturës, gazetarë, botues, punonjës të bibliotekave etj.

Lexo më shumë »

Akordohet Çmimi i Bibliofilisë “Lumo Skendo”

Më 13 dhjetor u shpall fituesi për vitin 1912 i Çmimit Kombëtar të Bibliofilisë “Lumo Skendo”, i cili për çdo vit i akordohet nga Ministria e Kulturës botimit më të spikatur për vlerat estetike dhe tipografike. Ceremonia e dhënies së çmimit u organizua në sallën “Lumo Skendo” në mjediset e ndërtesës së vjetër të Bibliotekës Kombëtare.

Lexo më shumë »

Bibliotekat Kombëtare – Kujtesa kombëtare – Koleksionet kombëtare

Bibliotekat Kombëtare – Kujtesa kombëtare – Koleksionet kombëtare ishte tema e edicionit të tetë të Konferencës Kombëtare të Bibliotekonomisë Shqipëri – Kosovë, që u mbajt në Prishtinë në datat 11 dhe 12 dhjetor 2013.

Lexo më shumë »

Libri shqip në Rumani 1844-1913

Në 100-vjetorin e vendosjes së marrëdhënieve diplomatike Shqipëri-Rumani Biblioteka Kombëtare çeli më 9 dhjetor të vitit në vijim ekspozitën retrospektive të titulluar Libri shqip në Rumani 1844-1913.

Lexo më shumë »

100 vjet “Hylli i Dritës”: ekspozitë retrospektive

Biblioteka Kombëtare e shenjoi 100-vjetorin e revistës “Hylli i Dritës"me hapjen më 1 dhjetor të një ekspozite retrospektive me koleksionin e këtij organi që ajo ruan në fondet e veta. Në ceremoni morën pjesë z. Zef Çuni, zëvendësministër i Kulturës, z. Ardian Ndreca, kryeredaktor i edicionit aktual të "Hyllit të Dritës", personalitete të kulturës dhe të gazetarisë, punonjës të bibliotekave etj.

Lexo më shumë »

100-vjetori i lindjes së Petro Markos

25 nëntori i këtij viti shënoi 100 vjetorin e lindjes së shkrimtarit me emër të madh Petro Marko, autor i romaneve tashmë popullorë Hasta la vista dhe Qyteti i fundit. Këtë përvjetor Biblioteka Kombëtare e festoi me një veprimtari përkujtimore, në të cilën morën pjesë deputetë, shkrimtarë, personalitete të botës akademike dhe të jetës kulturore të vendit,

Lexo më shumë »

EKSPOZITA VEDAT KOKONA

Lexo më shumë »

Esperanto - gjuha ndërkombëtare

Shoqata Esperantiste Shqiptare dhe Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë organizuan më 2 gusht të këtij viti veprimtarinë e titulluar “Esperanto - gjuha ndërkombëtare”. Morën pjesë z. Shaban Hasani, kryetar i Shoqatës Esperantiste Shqiptare, esperantistë, punonjës dhe lexues të Bibliotekës Kombëtare, gazetarë etj.

Lexo më shumë »

Dita Botërore e Librit në Bibliotekën Kombëtare

Biblioteka Kombëtare festoi Ditën Botërore të Librit për të njëmbëdhjetin vit mbas nismës së saj për këtë festim edhe në Shqipëri prej 2002-shit. Festimi u konceptua me një veprimtari të dyfishtë: promovimin e librit Luani i Epirit: Ali Pasha dhe Suli të autorit Spiro Mela dhe çeljen e ekspozitës Ali pashë Tepelena tek autorët e huaj. Historian dhe dramaturg, Spiro Mela (1882-1966) ishte anëtar i Akademisë së Athinës që më 1935, ndërsa më 1958 u bë kryetar i saj. Është autor, veç shumë veprash të tjera, edhe i monografive mbi një sërë figurash të Revolucionit Grek të 1821-shit.

Lexo më shumë »

Promovohen botime të Kontrollit të Lartë të Shtetit

Më 20 prill të këtij viti u organizua në mjediset e Bibliotekës Kombëtare promovimi i një kolane botimesh të realizuara nga Kontrolli i Lartë i Shtetit në zbatim të misionit të tij kushtetues për të informuar Kuvendin dhe publikun e gjerë. Merrnin pjesë punonjës të këtij institucioni, gazetarë, botues, punonjës të Bibliotekës Kombëtare etj.

Lexo më shumë »

Java e Bibliotekës në Kosovë

U organizua në Republikën e Kosovës një veprimtari që tashmë ka krijuar traditë: Java e Bibliotekës. Veprimtaria u hap në mjediset e Bibliotekës Kombëtare dhe Universitare të Kosovës (BKUK) më 15 prill 2013. Mori pjesë në të edhe një delegacion i Bibliotekës Kombëtare të Shqipërisë (BKSh) i kryesuar nga drejtori i saj z. Aurel Plasari.

Lexo më shumë »

Ngrihet Qendra e Digjitimit e Bibliotekës Kombëtare

Më 21 shkurt 2013 në ndërtesën e vjetër të Bibliotekës Kombëtare u përurua Qendra e Digjitimit, si një projekt i përbashkët i këtij institucioni me agjencinë turke të teknologjisë së informacionit TIKA.

Lexo më shumë »

Analizë vjetore e veprimtarisë së Bibliotekës Kombëtare

Më 24 janar 2013 Biblioteka Kombëtare zhvilloi analizën vjetore të veprimtarisë së saj për vitin 2012.

Lexo më shumë »